Töölöläisasunnon huonejärjestys taipuu moneen

Kaupunkien tiivistyminen kutsuu kokeilemaan uusia tapoja jakaa tilaa. Helsingissä elokuun puolivälissä järjestetty YIMBYcon (Yes In My BackYard) -tapahtuma puhuu kaupunkien tiivistämisen puolesta. Tapahtuman yksi keskeinen huoli oli urbaanien asuntojen vähyys. Kaksi DAC-tutkimushankkeen työryhmää (Enabling City ja Innovative Design) tarttuivat tiivistämisen, jakamisen ja asuntopulan teemoihin järjestämällä työpajan, jossa haimme yhteisöasumisen uusia mahdollisuuksia yhdessä kaupunkilaisten kanssa suunnittelemalla.

IMG_7012      IMG_7008

Entisen Marian sairaalan tiloissa suunnitteluun tarttui moni, jolla on omakohtaista kokemusta erilaisissa yhteisöissä asumisesta ja tilan jakamisesta.

Työpajassa suosituimmaksi suunnittelukohteeksi osoittautui raakatilamainen toimistotalo, mutta myös töölöläisasunto veti puoleensa.

Toimistotalon tapaan töölöläisasuntokin tarjoaa joustavuutta ja muuntuvaisuutta mutta toisin keinoin: siinä huoneiden pysyvä perusratkaisu sallii monenlaisia asettumisen tapoja.

Ensinäkemältä ajattelisin, että 2700 euron kuukausivuokra, parkettilattiat, takka ja huippusijainti olisivat vain harvojen onnekkaiden herkkua.  Päinvastoin, työpajassa löytyi viisi erilaista tilojen jakamisen tapaa, joissa vuokra oli kohtuullinen ja asumisessa luksusta. Onnistuneimpana ryhmä itse piti ratkaisua, jossa kaksi pariskuntaa ja kaksi sinkkua jakoivat asunnon. Tämä vaati yhden lisäsuihkun rakentamista eteiskomeroon sekä tarjoiluvälikön seinien poistamista.

2 couples 2 singles

Ratkaisussa töölöläisasunnon vuokra jakautuu kahdelle pariskunnalle huoneissa 2 ja 3 sekä 4 ja 5, kullekin 900e/kk, yhdelle sinkulle ykköshuoneessa 500 e/kk ja toiselle 6 huoneessa 400e/kk.

Ryhmä etsi töölöläisasunnolle käyttäjiä, jotka poikkeaisivat ilmiselvästä yksinasuja per huone mallista. Yhden tällaisen kiinnostavan vaihtoehdon muodostavat kaksi perhettä. Tämä vaatii melko hyvät tulot, mutta keskelle asuntoa jää joustava tilojen sarja, josta saa ovia avaamalla ja sulkemalla tarvittaessa erilaisia tiloja oleskeluun, leikkiin tai juhlaan. Arkkitehti Pia Ilonen on tunnettu töölöläisasuntojen puolestapuhuja, niiden mallilla voitaisiin tehdä uudistuotantoakin. Töölöläisasunto on mukana myös Jyrki Tarpion asuntojen joustavuutta käsittelevässä väitöskirjassa.

2 families

Olohuoneen, takkasalin ja ruokasalin muunneltava akseli tarjoaa erilaisia yksityisyyden ja jakamisen asteita kahden eri perheen välillä. Perheiden asunnot sinisellä, jatkuvasti jaettu tila oranssilla.

Lähestyimme yhteisöasumista vaihtoehtona, joka tuo asujan ulottuville jotain sellaista erityistä, mitä yksin asuessa ei saavuttaisi. Kyse voi tilasta ja seurasta, mutta kyse on myös arjen tukiverkostoista. Ajatuksena naapuriapu, kuten korttelipappana oleminen omien lastenlasten ollessa etäällä, innosti monia. Vanheneminen kumppanin kanssa kaksin puolestaan huolestutti: Mitä sitten, jos toinen sairastuu vakavasti. Entä sitten, kun jompikumpi jää yksin? Kuka istuu kahville, kenelle kertoa kuulumiset? Näistä yhteisöasumisen sosiaalisista teemoista lisää seuraavissa blogeissamme.

Työpajassamme oli mukana ihmisiä, jotka aktiivisesti etsivät yhteisöä, jonka kanssa arkeaan jakaa. Lisäksi oli heitä, joille heräsi kysymys: ”Entä jos minäkin?” Sitä voi tulla kokeilemaan kanssamme seuraavaan vastaavaan työpajaan, jonka järjestämme Ravintola 931:ssä osana Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikkoa tiistaina 30.8. klo 18-20. Tervetuloa!

Elina Alatalo                                                                                                                                                   Johtamiskorkeakoulu, TaY