Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää -seminaari 16.11.

Strategisen tutkimuksen seminaari Helsingin Yliopiston kielikeskuksessa, Fabianinkatu 26, juhlasali 16.11. klo 09:00 – 13:00

Valtioneuvosto on päättänyt, että yksi vuoden 2019 aikana tarkasteltavista strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) teemoista on ”Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää”. Aihe on kansallisesti ja globaalisti hyvin ajankohtainen.

Suomessa monet strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimushankkeista ovat käsitelleet ruokakysymystä eri näkökulmista. Seminaarin tavoitteena on luoda katsaus STN:n tutkimushankkeiden ajankohtaisiin tuloksiin ja tunnistaa niiden pohjalta uusia aiheita ja ideoita uuteen STN-teemaan, ja jotka tarjoavat innovatiivisia polkuja kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää.

Ruokaseminaari on avoin kaikille kiinnostuneille. Pääpaino keskusteluissa on tutkimustuloksissa ja niiden tulkinnassa sekä uusissa tiedontarpeista. Seminaari antaa uutta tietoa asiantuntijoille hallinnossa ja yksityisellä sektorilla, ruokajärjestelmästä kiinnostuneita toimittajille ja herättää keskustelua tutkijoiden kesken.

Ohjelma

 

Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää

Puheenjohtaja Mikael Hildén, Strategisen tutkimuksen neuvoston ohjelma, hiilineutraali ja resurssiniukka Suomi

9.00-9.10 Avaus: Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö

Kohti terveellisempää ruokavaliota – mitä tiedämme ruokainterventioista?

9.10-9.25 Pihvin korvaaminen pavuilla – kuinka onnistui ScenoProt-interventiotutkimuksessa? Anne-Maria Pajari, ScenoProt

9.25-9.40 Miten tuupata hyvinvointia edistäviin elintapoihin ja ruokavalintoihin? Kaisa Poutanen StopDia

9.40-9.55 Miten voidaan edistää terveellisiä ruokatottumuksia työpaikoilla? Jaana Laitinen Promo@Work

9.55 – 10.35 Keskustelu:
Miten ruokainterventiot johtavat kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää? Miten lisätä ymmärrystä ruokainterventioiden toteutuksesta ja vaikutuksista?

10.35 Tauko

Uudet ruoankulutuksen ja tuotannon ilmiöt – miten ne rakentavat kestävää ruokajärjestelmää?

11.00-11.15 Tasa-arvon toteutuminen suomalaisten ruoan kulutuksessa: haasteita ja mahdollisuuksia terveelliselle ja kestävälle ruokajärjestelmälle. Antti Kähäri TiTa

11.15-11.30 Kaupunkiviljelmät – mihin omatoiminen ruoantuotanto sijoittuu kaupungin kiertotaloudessa? Ari Jokinen, DAC

11.30-11.45 Keinot kasvattaa ruoantuotantopotentiaalia kestävästi sekä eri ruokavalioiden kestävyydestä eri tuotantopanosten ja niiden globaalin riippuvuuden näkökulmasta Suomessa Matti Kummu & Elina Lehikoinen Winland

11.45-12.30 Keskustelu:
Mikä on kulutuksen ja tuotannon muutosten rooli poluissa kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää? Mitä eri polkuja voidaan tunnistaa ja kuinka niitä tulisi analysoida?

Keskustelun tueksi ’moderoitu’ viestiseinä
Aktiivinen osallistuminen mahdollista myös webin kautta, linkkiosoite ilmoittautumisen yhteydessä

Kysymykset osallistujille (vastaukset pyydetään ilmoittautumisen yhteydessä)

1. Monet kyselyvastaukset viittaavat siihen, että olemme valmiita tekemään kestävämpiä kulutusvalintoja – miksi se ei näytä toteutuva ainakaan isossa mittakaavassa? Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät syyt (merkitse ruksilla, kaikki jotka soveltuvat):

  • Ei ole tietoa siitä mikä on kestävää
  • On liikaa ja osin ristiriitaista tietoa kestävistä kulutusvalinnoista
  • Kestävät valinnat ovat vaikeita toteuttaa arjessa
  • Kestävät valinnat ovat kalliita

2. Tuleeko toteuttaa entistä aktiivisemmin konkreettisia toimia ja kokeita ruokatottumusten muuttamiseksi kestävämpään suuntaan?

3. Onko mahdollista luoda Suomeen kestävä ja monimuotoinen ruokajärjestelmä, joka toimii globaalin kilpailun ehdoilla?

Ilmoittaudu seminaariin viimeistään 9.11.

Klikkaa ilmoittautumiseen tästä.