Kaupunkien tulevaisuus on jo täällä

Vierailimme kesäkuussa Amsterdamissa ja Rotterdamissa kolmessa eri kaupunkikehittämiseen keskittyvässä kohteessa. Kaikissa kohteissa päällemme vyörytettiin roppakaupalla ennakkoluulotonta näkemystä kaupunkikehityksestä. Vierailimme ensin Rotterdamin IABR arkkitehtuuribiennaalissa THE NEXT ECONOMY, jonka oli tänä vuonna koonnut hollantilainen pitkän linjan ympäristöpolitiikan tutkija ja nykyinen Utrechtin yliopiston professori (professor of Urban Futures), Maarten Hajer yhdessä tiiminsä kanssa.
.
20160601_202156  WP_20160601_099

Rotterdamin arkkitehtuuribiennaali Kop van Zuid’n kaupunginosassa järjestettiin entisessä kahvipaahtimossa.
.

Rotterdam vahvisti sen, mitä olemme DAC-hankkeessa pohtineet: kestävät tulevaisuuden kaupungit panostavat julkiseen tilaan, sosiaalisiin suhteisiin ja joukkoistamiseen sekä ympäristönäkökulmasta järkeviin rakentamisen ja kaupunkisuunnittelun ratkaisuihin. Biennaali julisti heti sisääntuloaulassa: THE FUTURE IS ALREADY HERE. Heikot signaalit muuttuvat trendeiksi ja toiset niistä kiihdyttävät megatrendeiksi. Pysymmekö tässä kehityksessä mukana?

Näyttelyssä esiteltiin runsas kirjo kaupunkikehityksen mahdollisuuksista ympäri maailmaa.

Esimerkit kertoivat eri mittakaavoissa tarinaa siitä, miten toimiva kaupunki rakentuu puhtaan energian, kiertotalouden ja resurssiviisauden varaan.

Kaupungeissa risteävät paikalliset ja monikulttuuriset käytännöt, globaali talous ja yhdessä tekeminen. Maarten Hajerin mukaan emme tarvitse älykkäitä kaupunkeja, vaan älykästä urbanismia. Tällä hän tarkoitti globaalia urbanismia, joka auttaa yhdistämään erilaisia paikallisia ruohonjuuritason kokeiluja maailmanlaajuisesti ja näin nopeuttamaan älykkäiden ratkaisujen leviämistä. Hajerin näkemyksen mukaan kaupunkien tulevaisuutta suunnitellaan monin paikoin aivan liian perinteisin keinoin, asiantuntija- ja instituutiovetoisesti, jolloin kaupunkilaiset jäävät omien ideoidensa kanssa yksin.

Amsterdamissa lähdimme tutustumaan De Ceuvelin alueeseen kaupungin pohjoisosassa. De Ceuvel vakuutti meidät – kiertotalous, resurssiviisaus ja yhdessä luominen todella voivat tehdä hylätyistä kaupunginosista eläväisiä. Kuten tekijät itse mainostavat, De Ceuvel on tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimmista kestävän urbanismin kokeiluista, (alustoista voisi myös joku sanoa). Tämä pahoin saastunut maa-alue on ollut aiemmin teollisuuden ja satamaliikenteen käytössä. Nyt maalla porskuttavat 14 laivaa ja kahvila, joista jokaisessa harjoitetaan Hajerin kaipaamaa älykästä urbanismia.
.
WP_20160602_018  20160602_164017

De Ceuvel Amsterdamissa on alusta erilaisille kiertotalouden ja joustavan arkkitehtuurin kokeiluille.
.

Amsterdamin kaupunki antoi alueen yhdellä eurolla tilan kehittämisestä kiinnostuneille kaupunkilaisille vuokralle kymmeneksi vuodeksi. Sen lisäksi he saivat starttirahaa toiminnan käynnistämiseen. Joustavaa toimintaa Amsterdamilta! Laivoissa on eri alojen työtiloja, niissä toteutetaan tapahtumia, kulttuuritoimintaa, kaupunkiviljelyä ja kiertotaloutta. Myös vierailijoiden jätökset kierrätetään takaisin viljelyskasveille. De Ceuvelin kahvila sijaitsi alueen keskellä ja sitä ympäröivät terassit. Pöydissä tehtiin töitä läppäreillä, istuttiin kaveriporukalla kahvilla tai juotiin paikallisen panimon olutta. Näitä kokeilevan urbanismin tiloja ja lippulaivoja kaivataan kipeästi myös Suomeen.

Päätimme Hollannin vierailun Amsterdamin FABCITY-tapahtumaan, joiden anti kruunasi matkamme. FABCITY oli messujen kaltainen kolmen kuukauden mittainen alusta urbaaneille kokeilijoille ja kehittelijöille Amsterdamin Java-saarella. Mukana oli eri alojen ammattilaisia, opiskelijoita, lapsia, lyhyesti sanottuna kaikenikäisiä kestävästä urbaanista tulevaisuudesta kiinnostuneita kaupunkilaisia.

Asumiseen, työskentelyyn ja kaupungissa liikkumiseen liittyvät kokeilut olivat kekseliäitä, kiertotaloutta korostavia ja häpeilemättömiä!

Jälleen kerran, mistään näpertelystä ei ollut kyse, vaan erilaisista talotyypeistä, kestävästä rakentamisesta, jätteiden kierrätysratkaisuista, viljelykäytännöistä (mm. kattoviljely), sadevesijärjestelmistä, sähköautoista, aurinko- ja tuulivoimasta. Monet ideat oli myös muotoiltu kunnianhimoisesti. Nämä hankkeet olivat ottaneet ilmastonmuutokseen sopeutumisen vakavasti ja jokainen ideoi ratkaisuja kestävään urbaaniin tulevaisuuteen.
.
WP_20160603_053  WP_20160603_033

Amsterdamin FABCITY oli kolmen kuukauden mittainen väliaikaisalusta urbaaneille kokeiluille kesällä 2016.
.

DAC-hankkeessa on tarkoitus edesauttaa vastaavanlaisen älykkään urbanismin jalkautumista Suomeen. Kaikissa näkemissämme kohteissa yhteistyössä toimivat kaupungit, yritykset, yliopistot, tutkijat ja kaupunkilaiset. Projekteista hehkui into ja innostus muutokseen, kokeiluihin ja notkeaan urbaaniin yhteiskuntaan jossa hyvät ideat lähtevät monistumaan eri paikkakunnille.  Tätä lisää!

Helena Leino & Markus Laine
Johtamiskorkeakoulu, TaY
.

20160601_144504