Palveluiden yhteiskehittämistä ja TOIVO-musikaalia Tampereen lähitoreilla

Lähitorit ovat osa Tampereen kaupungin mittavaa palvelumallin uudistustyötä, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut keskitetään hyvinvointikeskuksiin ja lähitoreille.

Lähitoreilla tarjotaan matalan kynnyksen palveluneuvontaa ikäihmisille, mutta ne ovat samalla myös alueen asukkaiden kohtaamispaikkoja. Niihin voi esimerkiksi tulla syömään, lukemaan lehteä, tapaamaan muita, ottamaan osaa erilaisiin aktiviteetteihin tai vaikkapa järjestämään itse toimintaa muille. Parhaillaan Tampereella toimii neljä lähitoria: Lähitori Kuusela Härmälässä, Lähitori Keinupuisto Hervannassa, sekä Lähitorit Peurankallio ja Tammela. Suunnitteilla on kuitenkin koko kaupungin kattava verkosto.

Lähitorit voidaan nähdä yhteiskehittämisen alustoina, joissa asukkaat, yhdistykset ja muut toimijat voivat kehittää ja järjestää toimintaa omien mielenkiintojensa ja taitojensa pohjalta.

Lähitoreilla onkin tarjolla runsaasti erilaisia viikoittaisia aktiviteetteja (mm. taideryhmiä, liikuntaryhmiä, keskustelupiirejä) ja tapahtumia, joita järjestämässä ovat lähitorien työntekijöiden lisäksi vapaaehtoiset asukkaat ja yhdistykset. Täältä löytyy esimerkiksi Lähitori Kuuselan kuukausiohjelma.

Parhaillaan meneillään on mielenkiintoinen yhteisötaideprojekti TOIVO-musikaali, jota valmistellaan tohinalla Kuuselan ja Keinupuiston lähitoreilla, Kaukaharjukeskuksessa sekä edellä mainittujen seniorikeskusten ryhmäkodeissa. Idea musikaalista lähti projektia vetävältä yhteisötaiteilija Kanerva Niemelältä ja musikaalia suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä monen eri toimijan voimin. Mukana on lähitorien ja senioritalojen asiakkaita ja työntekijöitä, sekä lähialueen asukkaita. Kanerva ohjaa projektia ammattitaiteilijana, mutta korostaa että yhtä lailla kaikki mukana olevat ovat taiteilijoita. Yhdessä tekeminen ja sen mahdollistaminen ovat tärkeä osa projektia. Ryhmien toiminta räätälöidään aina osallistujien kykyjen mukaan.

Kuuselan maalausryhmän ja lauluryhmien aktiivinen kävijä Helmi ja yhteisötaiteilija Kanerva. Helmi on toiminut elämänsä varrella muun muassa Tampereen Työväen Teatterissa tanssija-akrobaattina ja eläkeläiskuoron johtajana. Helmi on myös säveltänyt kymmeniä lauluja, joista “Lepo” valittiin esitettäväksi musikaalissa. (Kuva: Tanja Juvani)

Nimensä mukaisesti TOIVO- musikaalissa käsitellään muun muassa toiveita, ja viime talven aikana käsikirjoitusta varten on kerätty senioritalojen asukkaiden ja heidän läheistensä keskuudesta erilaisia ideoita ja toiveita. Toiveet ovat voineet olla mitä tahansa utopistisista toiveista käytännön toiveisiin. Yhden asukkaan toiveena oli esimerkiksi ajaa avoautolla auringonlaskuun ja toinen toivoi uima-allasta komealla baarimikolla. Nyt käsikirjoitusta kootaan ideointiprosessin ja kerättyjen toiveiden pohjalta.

Luonnoksia musikaalin henkilöhahmoista.

Musikaalia valmistellaan myös muuten monella saralla: taideryhmissä on suunniteltu ja maalattu lavasteita, ja TOIVO-laulajat ryhmässä harjoitellaan jo lauluja tulevaa musikaalia varten. Musikaaliin viritellään yhteistyötä myös mm. Tee itse taidetta ja osallistu -hankkeen (Teijo) taiteilijoiden kanssa Kuuselassa ja Kaukaharjussa sekä Validian päiväkeskusryhmän kanssa Keinupuistossa. Lisäksi senioritalojen ja lähitorien asiakkaiden keskuudesta on löytynyt monenlaisia arvokkaita taitoja ja lahjakkuuksia.

Tärkeää on, että kaikki halukkaat voivat osallistua omalla tavallaan, pienesti tai isosti.

Musikaalissa tullaan muun muassa kuulemaan Kuuselan asukkaan säveltämä laulu ja Kaukaharjun asiakkaan runo, ja Keinupuiston liikuntaryhmästä löytyi mukaan myös ompelija auttamaan puvustuksessa.  Tekemisen prosessi ryhmässä on tärkeä, musikaali palvelee asiakkaiden tarpeita.

Kaukaharjun asukas Liisa maalaa eskarilaisen kanssa lintumaalausta. Kokonainen eskariryhmä kävi muutama lapsi kerrallaan maalaamassa taidepajan asiakkaiden kanssa.

Mitä yhteisötaide ja taide sitten merkitsevät osallistujille? Kanerva kertoo, että taiteen keinoin on mahdollista käsitellä tunteita ja monia itselle merkityksellisiä asioita. Yhteisellä taidehetkellä on myös sosiaalinen merkitys: yhdessä tekemisen lomassa on kunnolla aikaa jutella muiden kanssa, tai halutessaan olla ihan hiljaa. Taide tarjoaa iloa ja sisältöä elämään, ja osaamisen ja onnistumisen tunteita. Taiteen kautta jokainen voi ilmaista itseään ja opetella olemaan ylpeä siitä.

Metsämaiseman maalaamista musikaaliin Keinupuiston taidepajassa.

TOIVO-musikaalin ensi-ilta on suunniteltu pidettäväksi keväällä 2018 Kuuselakeskuksessa. Ensi-iltaa odotellessa projektin etenemistä voi seurata täältä. Lisäksi, kaikki kaupungin asukkaat ovat tervetulleita lähitoreille – ihan vain oleilemaan, osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja ryhmiin, tai järjestämään ja kehittämään toimintaa muille.

Kanerva Niemelä, yhteisötaiteilija, Pirkanmaan Senioripalvelut

Henna Luoma-Halkola, tutkija, TaY