Ketterä kaupunki -uutiskirje

                                                                         5/2017

---

Kaupunkilaisten visio tulevaisuuden Hiedanrannasta on julkaistu

Ketterä kaupunki -hankkeen ja Tampereen kaupungin yhteistyönä viime keväänä järjestettyjen Hiedanrannan ideakilpailun jatkojen, eli kaikille avointen työpajojen ajatukset on nyt toimitettu julkaisuksi.

Työpajoissa kaupunkilaiset kehittivät Hiedanrannan ideakilpailun töitä eteenpäin yhdessä kilpailun voittaneiden arkkitehtien, alueen kaavoittajien ja tutkijoiden kanssa. Neljässä työpajassa oli yhteensä yli 200 osallistujaa.

Kaupunkilaisten visiossa Hiedanrannassa on asumisen, työskentelyn, palvelujen ja tuotannon superkortteleita, elävänä kohtauspaikkana toimivaa katutilaa, matalan kynnyksen työtiloja sekä kasvualustaa kulttuurille, kiertotalouden käytännöille ja uudenlaiselle kaupunkiluonnolle.

Lue julkaisu tästä: Ideakilpailun jatkot - kaupunkilaisten visio tulevaisuuden Hiedanrannasta

---

Kuinka erilaisten ryhmien äänet saataisiin kuuluville kaupunkisuunnittelussa - sivutuotteena jalkapallojoukkue

Ketterä kaupunki -tutkimushankkeen Sosiaalinen monimuotoisuus -osahanke pyrkii selvittämään, miten kaupungin haavoittuvassa asemassa olevat asukasryhmät voitaisiin entistä paremmin ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa. Miten heidän näkemyksensä tulisivat kuuluville ja miten niihin voitaisiin vastata. Ja millaisia ratkaisuja he itse ovat kehittäneet arkisten ongelmien selättämiseksi omassa elinympäristössään.

Työssä nuorten kanssa on syntynyt ymmärrystä osalisuuden vahvistamisen keinoista jotka voivat olla yllättäviäkin.

Lue tutkimuksesta tarkemmin Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalaisesta.

(kuva: Emil Bobyrev)

---

Kansalaiset kaupunkia kehittämässä

Kuluneen vuoden aikana on ilmestynyt useita julkaisuja kuten kaksi erilaisten ihmisryhmien osallistumista ja arkea käsittelevää artikkelia avoimessa Kansalaiset kaupunkia kehittämässä -kirjassa. Katso julkaisut täältä.

---

Mun Kaupunki -valokuvanäyttely Lielahden kartanossa, Hiedanrannassa 18.12.-6.1.2018

Mun Kaupunki -näyttely perustuu samannimiseen tutkimus-prosessiin nuorten maahanmuuttajataustaisten aikuisten parissa.

Hankkeen tutkijat ja hankkeeseen osallistuneet nuoret aikuiset ovat tehneet yhteistyötä ymmärtääkseen ja tehdäkseen näkyviksi sellaisia tapoja, käytäntöjä ja prosesseja, jotka vaikuttavat ihmisten kuulumisen ja osallisuuden kehittymiseen. Laajempana tavoitteena on ollut tunnistaa maahanmuuttajien, turvapaikan-hakijoiden ja pakolaisten hyvinvointitarpeita sekä kotoutumiseen vaikuttavia tekijöitä.

Mun Kaupunki -näyttely on kooste työskentelyn muodoista, menetelmistä sekä havainnoista. Sen ovat koostaneet prosessiin osallistuneet nuoret aikuiset yhdessä tutkijoiden kanssa.

Näyttely on Hiedanrannassa, Lielahden kartanon alakerrassa 18.12.-6.1.2018. Se on avoinna ma-pe klo 9-17 ja la-su klo 11-17.

(kuva: Sedighe Bakhsi)

---

Blogeissa kurkistetaan tulevaisuuteen sekä Wieniin ja Berliiniin

Hankkeen tutkijoilta on julkaistu runsaasti blogikirjoituksia. Tuoreimmissa käsitellään muun muassa draamamenetelmien hyödyntämistä asukastyöpajoissa ja tulevaisuuden kaupungin ennakoinnissa sekä yhteisöllisen asumisen ja kaupunkikehittämisen esimerkkejä Berliinistä ja asuntopolitiikkaa Wienissä. 

Lue hankkeen blogit tästä. (kuva: Jyrki Tarpio)

---

Tulossa ensi vuonna

Ketterä kaupunki -hanke on mukana strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) järjestämässä Rakkaudesta Tieteeseen -tapahtumassa teemoilla työn muutos ja joustavuus sekä nuoren maahanmuuttajan osallisuuden muodostuminen ja sen haasteet. Rakkaudesta tieteeseen -tapahtuma järjestetään Finlandia-talossa ystävänpäivänä 14.2.2018.

Suunnitteilla yhteisasumisen tapahtuma

Pohdimme hankkeessa parasta aikaa sitä, tulisiko meidän järjestää Suomessa oma yhteisasumistapahtuma. Tällöin aiheesta kiinnostuneet toimijat pääsisivät vaihtamaan ajatuksiaan ja voisimme tuoda esille muualla Euroopassa toimivaksi osoittautuneita yhteisasumisen rahoitusmalleja sekä kaupunkien ja kuntien tähän tarjoamia kannusteita. Jos olet kiinnostunut osallistumaan tai tulemaan mukaan järjestämään tapahtumaa, niin ole yhteydessä hankkeeseemme!

---

Vuosi on ollut tapahtumarikas ja antoisa. Suuri kiitos kaikille mukana olleille. Ketterä kaupunki -hankkeen tutkijat toivottavat kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

---

#ketteräkaupunki - seuraa hanketta Facebookissa ja Twitterissä

Klikkaa alla olevia kuvakkeita ja seuraa hanketta Facebookissa ja Twitterissä. Tervetuloa mukaan keskusteluun kestävien ja ketterien kaupunkien kehittämiseksi! 

---